Hoe Jordi de slingers ophing voor zijn hele woongroep

Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen. Zo luidt het gezegde, maar dat is niet altijd even eenvoudig. Zeker niet voor de jongens en meiden in Villa Oki, een woonlocatie in Bussum waar jong volwassenen met een beperking onder begeleiding wonen. Maar een tegenslag of twee houdt de gedreven bewoner Jordi Meewezen niet tegen. Met hulp van zijn woonbegeleider Albertina Meuwissen kreeg hij zelfs zijn hele groep mee!

Wat zou je graag willen?

De wereld ziet er sinds maart 2020 anders uit. Dit geldt voor iedereen, maar jong volwassenen die begeleid wonen hebben het in het bijzonder zwaar. Door hun afhankelijkheid van derden, vervalt veel van de dagbesteding waar ze zo aan gewend zijn. Iets dat niet voor iedereen even makkelijk te begrijpen is. Toen Albertina in september dit jaar teamleider werd in Villa Oki, vroeg ze de groep wat ze graag zouden willen. In hun antwoord waren ze eensgezind: ze wilden muziek leren maken zoals hun huisgenoot Jordi.

Muziek als uitlaatklep

Jordi Meewezen woont nu acht jaar in Villa Oki, samen met zeven anderen. Jordi  is een creatieve jongen met een grote passie voor muziek. Door zijn zware lichamelijke beperking is volledig zelfstandig wonen voor hem geen optie, zijn muziek is een belangrijke uitlaatklep.

Op zijn 12e begon hij met freestylen, samen met een vriend. Bandjes van rappers als Eminem en Tupac werden grijsgedraaid. Ondanks dat hij ze met zijn 12 jaar niet altijd even goed begreep, voelde hij de urgentie in de muziek en tekst en zette alles op alles om dit ook te kunnen.

Niet alleen wilde hij rappen, hij wilde rappen in het Engels. “Zo heb je het grootste bereik, ik wil dat mensen kunnen horen wat ik te zeggen heb,” legt Jordi uit. “Ik heb het mezelf moeten leren, de leraar van mijn school dacht niet dat ik het in me had.”

Daar had deze doorzetter geen boodschap aan. En het groeiende aantal nummers op Spotify bewijst het ongelijk van de leraar. Nummers met urgentie, een duidelijke boodschap. ‘Don’t sympatice, just listen.’ Een tekst van Jordi’s hand die staat voor zijn oeuvre.

WhatsApp-Image-2020-12-14-at-17.48.49-1024x766

Stop Met Die Corona

Omdat zijn groep huisgenoten zo duidelijk aangaven dat ze muziek wilden maken, zette Jordi samen met Albertina een rapworkshop op touw. ‘Toen we hadden bedacht een rapnummer te maken, was de eerste vraag waar het over zou moeten gaan.’ Jordi gaat verder, ‘maar eigenlijk was dat ook snel bedacht. Het was de reden waarom we hier met z’n allen zaten. Zo hebben we Stop Met Die Corona bedacht.’ ‘De hele groep werkte mee’, vult Albertina aan. ‘Iedereen maakte zijn eigen stuk tekst, zo is het een heel persoonlijk nummer geworden. Maar het was de goede begeleiding van Jordi waardoor iedereen zijn stuk tekst onder de knie kreeg.’ Jordi verzorgde de muziek, de opnames en het editen, het nummer werd gemasterd door de echtgenoot van Albertina. ‘Het editen was wel echt monnikkenwerk he?’, lacht Albertina naar Jordi. ‘Bij een heel goede zangeres kan ik er nog wel van genieten, maar dit was wel een monsterklus ja’, grijnst hij.

Saamhorigheid

De gevolgen van corona zijn voor mensen met een beperking enorm, maar door de workshop van Jordi heeft deze groep echt iets overwonnen. Ze hebben iets gedurfd, iets geleerd en vooral iets erg moois gemaakt. De saamhorigheid die het heeft voortgebracht, raakt vooral bij Albertina een gevoelige snaar.

‘De eerste keer dat Jordi ons het eindresultaat liet horen, had niemand droge ogen. Ik geloof trouwens dat ik het nog steeds niet kan horen zonder emotioneel te raken.’ Ook Jordi is trots op het eindresultaat. ‘Je hoort bij elk stukje de persoonlijkheid van de bewoners.’ Als dank voor al zijn harde werk heeft de groep aan Jordi belooft dat ze hem wat vaker met rust laten, als hij met zijn muziek in de weer is. ‘Ik wil er echt in verder. Ik heb net een nieuw album klaar en dat wil ik aan mensen laten horen.’ Het muzikale talent van Jordi heeft in elk geval gezorgd voor een groep gelukkige en trotse bewoners.

Videoclip

Binnenkort gaan de bewoners van Villa Oki een videoclip opnemen bij Stop Met Die Corona. Met hulp van een ervaren programmamaakster willen ze een professionele clip maken om zo aandacht te vragen voor jongeren met een beperking in tijden van corona. Dit alles weer onder de bezielende leiding van Jordi, die hoopt op deze manier stappen te kunnen zetten in de muziekwereld
Wil je weten waarmee Jordi de slingers heeft opgehangen in Villa Oki, beluister dan het resultaat van de workshop van deze muzikale doorzetter.

Meer van Jordi’s werk is hier op Spotify te vinden. Moet je zeker luisteren!

Pssst, word jij ook zo blij van dit goede nieuws?

Help ons om nog meer goed nieuws te maken. Je kan hier doneren. Ook kleine beetjes helpen.

Schuiven naar boven